Waterpoppentheater(Roi nuoc)

13 maart 2013

Vandaag neem ik jullie weer even mee naar onze laatste avond in Ho Chi Minh City,Vietnam,  nu alweer twee maanden geleden, waar we een verrassend leuke poppenshow hebben gezien.Roi nuoc of het waterpoppentheater is een van de meest authentieke expressievorm uit de Vietnamese cultuur,  het is ontstaan in de Rode Rivierdelta in het noorden van het land. Vroeger werden de voorstellingen in dorpen, op rivieren, meren of rijstvelden gehouden. Tegenwoordig vinden ze plaats in grote waterbassins in theaters.
De poppenspelers staan achter het podium tot hun middel in het water en bewegen hun houten poppen op de muziek van een traditioneel live orkest.
Trucages met vuurspuwende draken, rook en vuurwerk brengen de voorstelling tot leven.
De verhalen spelen zich af in een eeuwenoude boerencultuur, waarin traditionele personages als oorlogshelden, corrupte landheren en wrede heersers de hoofdrol spelen.

Al van in Hanoi wilden we graag zo'n voorstelling bijwonen, maar de vijf voorstellingen per dag waren altijd uitverkocht, in Ho Chi Minh kregen we gelukkig nog een kans!
Ik vond het een super grappig en uniek schouwspel, ondanks het feit dat ik niks van de taal begreep. Na de voorstelling komen de spelers vanachter een bamboegordijn tevoorschijn om het publiek te groeten. Zeker een aanrader!
live orkest en zang


de spelers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten