Sinterklaas overzee

3 december 2011

 
'Sinterklaas overzee' is een boek geschreven door Paul Faber, dat ik een paar jaar geleden cadeau heb gekregen als dank voor het mee organiseren van het sinterklaasfeest in New Delhi, waar de Sint op een olifant komt! Hier heb ik vele jaren met plezier aan meegewerkt en elk jaar opnieuw bleef ik het ongelofelijk origineel vinden.
Ergens in het midden van de wereldstad Delhi, loopt daar ineens een olifant, niet dat dat zo'n vreemd beeld was, het gebeurde wel vaker dat er olifanten tussen het
chaotische verkeer liepen, maar als daar zo'n goedheiligman op zit, kan ik je verzekeren dat de Indiërs niet wisten wat daar nu de bedoeling van was. Erlangs liepen dan ook nog eens een stuk of vier zwarte mannen in gekleurde pakken met pluimen op hun hoed, die zakken met snoepgoed en pakjes op hun rug droegen. Het verkeer stond prompt stil, hilarisch om te zien, zo leuk om te doen.

Vandaag is er de grote intocht van de Sint hier in Perth, georganiseerd door de Nederlandse gemeenschap.  Aangezien Charlotte en Cedric niet meer geloven:-) laten we het dit jaar over aan de nieuwe generatie brave kinderen... toch gaan ze proberen hun schoen nog te zetten, het moest maar eens lukken...
Examens zijn afgelopen en dat is direct goed gevierd met een cocktail-sleepover party bij één van de vriendinnen van Charlotte. Het is goed geweest, nu nog wachten op de uitslag!

Hieronder een korte uitleg van het boek overgenomen van bol.com waar je boeken online kan bestellen, helaas is het niet meer verkrijgbaar langs deze weg. Misschien kan je het nog ergens tweedehands kopen of de plaatselijke bibliotheek opzoeken. Ik weet wel dat de mooie versierde olifant uit Delhi op de voorpagina staat! Zeker een aanrader voor iedereen die sinterklaas al eens buiten Nederland of België gevierd heeft.

Sint Nicolaas zoals u hem nog nooit zag. In vol ornaat arriverend op een gammele catamaran in Oman, per olifant in Kathmandu, of per fiatje in Italië. Het zijn maar enkele beelden uit Sinterklaas overzee: Avonturen van een reislustige heilige. 
De bundel, samengesteld door Paul Faber, conservator bij het Tropenmuseum, presenteert een even verrassend als hilarisch beeld van de manier waarop Nederlanders in het buitenland de laatste tien decennia pakjesavond vierden.
Sinterklaas overzee roept bij gelovige of ongelovige herkenning op, en vooral verbazing. Naast een essay over het Sinterklaasfeest telt het boek vijftig verhalen van specifieke sinterklaasvieringen door een scala aan auteurs die vanuit verschillende perspectieven een blik werpen op pakjesavond overzee: als deelnemer (volwassene of kind), organisator, en natuurlijk als Sinterklaas zelf. Ruim tachtig foto's, daterend van 1907 tot en met 2005, vormen een bonte visuele optocht van Sinterklaasverschijningen in 35 verschillende landen. De bundel bevat een vroeg Sinterklaasgedicht van Hella Haasse.
Sinterklaas overzee is een samenwerkingsproject met Radio Nederland Wereldomroep.
3 opmerkingen:

 1. Het was weer geweldig, de Sint op zijn olifant hier in Delhi! Al hebben we jullie wel gemist! Snif snif!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Btw, Anouk, via onderstaande link kan je de online versie downloaden, als ik het goed voorheb.
  http://books.google.be/books?id=2BsIZQTaQqkC&pg=PA11&lpg=PA11&dq=boek+sinterklaas+overzee&source=bl&ots=TZ-kOLpSMA&sig=aBIf9WoLq3AOSBAdPm_SlX0-B0Y&hl=nl&ei=RgLbTqegJI-urAfAotT9Dg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CFkQ6AEwBA#v=onepage&q=boek%20sinterklaas%20overzee&f=false

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anouk, dat is echt eens iets anders dan de Sint op een paard, de Sint op een olifant wat een mooi gezicht man, prachtig is dat.
  Groeten Aline en Pierre uit Zeeland.

  BeantwoordenVerwijderen