Botanic Gardens & The Domain

Na ons bezoek aan het drukke stadscentrum zijn we via Hyde Park afgezakt naar de Botanische tuin van Sydney. In dit rustige deel van Sydney heb je niet echt het gevoel in een miljoenenstad te zitten, zo rustig.
Wat ons opviel toen we hierdoor wandelden waren de honderden vleemuizen in het midden van de dag! Ik dacht dat ze alleen 's nachts actief waren. De Royal Botanic Gardens verzamelt, plant, onderzoekt en conserveert al 200 jaar planten uit alle delen van de wereld, met als resultaat een zeer gevarieerd en prachtig park.
The Domain, een open terrein met veel gras, is een park voor joggers, voetballers, picknickers. hier vinden dikwijls openluchtconcerten plaats.
Het weekend dat wij er waren, was net de première van de opera La Traviata, voor de gelegenheid vond deze voorstelling niet plaats in het Opera House, maar op een groot ponton op het water in de haven. Spijtig genoeg was alles uitverkocht voor dat weekend.





de vleermuizen



ibis

Kookaburra

Zicht op de stad

unknown species






Sydney Tower en centrum

Het verhoudingsgewijs kleine centrum van deze uitgestrekte stad lijkt in een paar straten te zijn gepropt.
Sydney is nu eenmaal tamelijk willekeurig ontstaan. De meeste straten zijn door ossenkarren 'gespoord'.
George street, was de eerste hoofdstraat van het land, na de goudvondsten verrezen er winkels en banken, de eerste wolkenkrabber van de stad, werd in 1913 voltooid.

In het zakencentrum liggen de meeste warenhuizen en winkelcentra en het bruist er van het leven. We waren echt onder de indruk, mensen op straat, mooie winkels, wat een verschil met Perth, het deed me heel erg aan Hong Kong denken. Er was zelfs een Zara, toch maar even binnen gelopen, maar de wintercollectie lag al in de rekken en daar hadden we nu echt nog geen zin in.

Het eerste imposante gebouw dat we tegen kwamen was de Queen Victoria Building, een voormalige markthal voor landbouwproducten uit 1898. In 1986 is deze markthal volledig gerenoveerd tot een winkelcentrum, het gebouw heeft een glazen dak, waardoor daglicht naar binnen valt, prachtig om te zien. Allemaal leuke speciaalzaken met de meest uiteenlopende dingen en gezellige koffieshops en lunchbars.

 centraal koperen koepel

 Aan het plafond hangt de Royal Clock uit 1982, elk uur klinkt een fanfare en kan je de Engelse Koningen in optocht, voorbij zien trekken.
klok met het glazen dak
Buiten aan de inkom staat een wensput, met een stukje steen uit Blarney Castle met beelden van Koningin Victoria en haar hond in verwerkt. Toeval wil dat wij lang geleden nog eens in Cork, Ierland, gewoond hebben, nog voor de kinderen er waren.
kussen van de Blarney Stone
We hebben daar toen het Blarney Castle bezocht met zijn bekende steen; volgens de legende zou iedereen die de steen kust zeer welbespraakt worden. Om die steen te kussen moet je plat op de rug gaan liggen en ver achterover hangen. Heel erg in trek bij toeristen natuurlijk, de Ierse bevolking vond deze attractie echter maar niks,want in feite was die steen een toilet. Nu, 15 jaar later gooien onze kinderen een cent in de put en doen een wens... maar dan aan de andere kant van de wereld. Of je er nu in gelooft of niet, het schaadt ook niet, stel je voor, heel de familie welbespraakt:-))


de wensput, met het hondje van de Queen
mooi versierde etalages, Pasen is in aantocht
We wandelden verder langs het State Theater, een cinema uit 1929, een juweel uit de tijd dat film nog bijzonder was en Strand Arcade één van de mooiste winkelpassages van Sydney om vervolgens aan te komen bij het hoogtepunt van die dag, letterlijk en figuurlijk, de Sydney Tower.

Deze toren beheerst het stadsbeeld van Sydney en is 305 meter hoog, hij kan aardbevingen en extreem harde wind doorstaan, en werd pas in 1981 voltooid. Natuurlijk zijn we boven een kijkje gaan nemen, met dubbeldekkerliften ga je 76 verdiepingen omhoog in 40 seconden!  We hadden geluk met het stralende weer, het uitzicht was spectaculair!







boven op de Sydney Tower

uitzicht op Botanische tuin, The Domain en Mrs Macquaries Point


uitzicht op  Sydney Harbour Bridge, die maar half zo hoog is...

koperen koepel van de Queen Victoria building

Hyde Park en St Mary's Cathedral

Darling Harbour Sydney

Darling Harbour, gelegen op een tiental minuten wandelafstand van ons hotel, was vroeger een industrieterrein en internationale haven voor de wol-, graan-, hout- en steenkoolindustrie.
Deze wijk raakte in het slop, maar eind 20ste eeuw, in 1984, is hij volledig opgeknapt. Het is een gezellige wijk geworden met veel restaurants en cafés, waaronder het Hard Rock café, gratis amusement, speeltuinen en hotels met uitzicht over de baai. Sydney Aquarium en het Nationaal Maritime Museum zijn hier de belangrijkste attracties. Wij gingen hier 's morgens  meestal ontbijten met uitzicht op  het water en de skyline.


De Tidal Cascades is een verzonken fontein van Robert Woodward. De dubbele spiraal van water en paden weerspiegelt de ronde vorm van het Convention Center
Convention Center


Tidal Cascades
Het Maritime Museum is de thuishaven van de HMB Endeavour, een replica van het schip waarmee James Cook in 1770, de oostkust van Australië in kaart bracht. We hadden pech en konden niet boord, want hij lag er niet, hij is momenteel in Hobart (Tasmanië) voor een tentoonstelling aldaar.
HMB Endeavour
Dan besloten we maar om naar het aquarium te gaan, altijd indrukwekkend om eens een paar haaien van heel dichtbij te kunnen zien. Hier konden we het leven in Sydney Harbour, de diepzee en het Groot Barrière Rif bewonderen in enorme reservoirs met wandergangen onder het wateroppervlak. Bij de inkom werden we verwelkomt door de Romeinse god Neptunus... in lego, was dit nu Legoland of een aquarium, overal stonden van deze levensgrote beelden met op het einde een mozaïek muur, het was wel knap gedaan, en natuurlijk ook heel mooie vissen gezien, de ene al wat gevaarlijker dan de andere.








Vervolgens wandelden we langs Cockle Bay Wharf, een kleurrijke, levendige buurt met veel restaurants, hier hebben we een paar keer iets gedronken.
Sydney is ook een kindvriendelijke stad, Charlotte en Cedric konden het toch niet laten om even de speeltuin in te gaan...

Via Pyrmont Bridge gingen we richting centrum. Deze brug is de oudste draaibrug ter wereld.  Onderstaande foto, getrokken op de Pyrmont Bridge, vanwaar we een mooi uitzicht hadden op de Sydney Tower, hoogste punt van de stad, pal in het centrum.


Sydney

28 maart 2012

We zijn net terug van een vierdaagse trip naar Sydney, de grootste en oudste stad van Australië, gelegen in het zuid-oosten in de deelstaat New South Wales met ruim vier miljoen inwoners, aan de Stille Oceaan en de Tasman Zee. Het is net geen vijf uur vliegen en drie uur tijdsverschil met Perth. Sydney mag dan wel de belangrijkste stad zijn op economisch en cultureel vlak, toch is het niet de hoofdstad.Toen Australië een hoofdstad zocht, vonden twee steden, Sydney en Melbourne, dat zij dat moesten worden. Om een einde te maken aan deze strijd, werd besloten een heel nieuwe hoofdstad te bouwen die tussen de twee lag, en zo is Canberra ontstaan, huidige hoofdstad van Australië.


Eigenlijk kan je het centrum van Sydney opdelen in vier stukken; de meest belangrijke bezienswaardigheden liggen hier. The Rocks en Circular Quay zijn het oudste gedeelte van centraal Sydney. Het stadscentrum is de centrale zakenwijk; ten westen daarvan ligt Darling Harbour met het bekende Chinatown. De Botanic Gardens en the Domain zijn de groene oase in het hart van de stad en ten oosten daarvan vind je Kings Cross en Darlinghurst, de as van de cafécultuur en Paddington, een wijk die zijn 19-eeuws karakter behouden heeft.


Sydney kent ook tal van musea waar, in navolging van de huidige belangstelling voor de sociale geschiedenis van Australië, de nadruk ligt op de levensstijl van de Sydneysiders  (inwoners van Sydney) van vroeger en nu.
Ook buiten het centrum, rond de haven, liggen fraaie voorstadjes, stranden en historische bezienswaardigheden zoals de Taronga Zoo en het beroemste strand van Sydney, het sikkelvormige Bondi beach. In het noorden van de stad ligt het Olympisch park, waar in 2000 de Olympische zomerspelen werden gehouden. Ons hotel was perfect gelegen, midden in het centrum, vanwaar we alles te voet of met de ferry hebben bezocht. Vrijdag, onze eerste dag, zijn we begonnen met het centrum en Darling Harbour te verkennen.







Herfstvakantie

22 maart 2012

In de nacht van 24 op 25 maart wordt de klok in België een uurtje verder gezet, een uur minder slapen, maar nog maar zes uur tijdsverschil met Perth!
Volgende week hebben we een week herfstvakantie:-)
Bert gaat reizen die week, dus hebben we besloten de kinderen vandaag en morgen uit school te laten en een lang weekend naar Sydney te gaan.
Bert vertrekt dan van daaruit richting Panama
Na Perth en Brisbane, is Sydney aan de beurt, ben eens benieuwd.
Tot over een paar dagen!

Harmony Day


18 maart 2012

Op 21 maart wordt er in Australië Harmony Dag gevierd. Openstaan voor verschillende culturen, ongeacht huidskleur, afkomst, of sociale achtergrond is wat op deze dag centraal staat.'Everyone Belongs' is het motto van de dag.
Zeker ook iets waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om in het buitenland te wonen of te werken. Ik geef toe het is niet altijd even gemakkelijk, maar je leert er zoveel meer uit, vooral voor de kinderen, die een mix van culturen voorgeschoteld krijgen in de klas en gewoon leren omgaan met die diversiteit.

Onze school vierde deze dag vorige woensdag al, met een vlaggenparade van de verschillende nationaliteiten aanwezig op school en dat zijn er 58! Best wel veel voor zo'n kleine school.
België is goed vertegenwoordigd met in totaal vier families.
Van elke familie werd verwacht dat ze een typische lekkernij meebrachten. Zo konden we die middag heerlijk genieten van een internationaal buffet! Ik had voor de gelegenheid Belgische wafels gebakken.

Belgische kinderen op ISWA

vlaggenparade
Belgische wafeltjes
de meisjes

Elk jaar wordt er door de leerlingen een mozaïek gemaakt voor Harmony Day.




                                                   











Dit jaar is het een blauwe geworden