Sydney Tower en centrum

Het verhoudingsgewijs kleine centrum van deze uitgestrekte stad lijkt in een paar straten te zijn gepropt.
Sydney is nu eenmaal tamelijk willekeurig ontstaan. De meeste straten zijn door ossenkarren 'gespoord'.
George street, was de eerste hoofdstraat van het land, na de goudvondsten verrezen er winkels en banken, de eerste wolkenkrabber van de stad, werd in 1913 voltooid.

In het zakencentrum liggen de meeste warenhuizen en winkelcentra en het bruist er van het leven. We waren echt onder de indruk, mensen op straat, mooie winkels, wat een verschil met Perth, het deed me heel erg aan Hong Kong denken. Er was zelfs een Zara, toch maar even binnen gelopen, maar de wintercollectie lag al in de rekken en daar hadden we nu echt nog geen zin in.

Het eerste imposante gebouw dat we tegen kwamen was de Queen Victoria Building, een voormalige markthal voor landbouwproducten uit 1898. In 1986 is deze markthal volledig gerenoveerd tot een winkelcentrum, het gebouw heeft een glazen dak, waardoor daglicht naar binnen valt, prachtig om te zien. Allemaal leuke speciaalzaken met de meest uiteenlopende dingen en gezellige koffieshops en lunchbars.

 centraal koperen koepel

 Aan het plafond hangt de Royal Clock uit 1982, elk uur klinkt een fanfare en kan je de Engelse Koningen in optocht, voorbij zien trekken.
klok met het glazen dak
Buiten aan de inkom staat een wensput, met een stukje steen uit Blarney Castle met beelden van Koningin Victoria en haar hond in verwerkt. Toeval wil dat wij lang geleden nog eens in Cork, Ierland, gewoond hebben, nog voor de kinderen er waren.
kussen van de Blarney Stone
We hebben daar toen het Blarney Castle bezocht met zijn bekende steen; volgens de legende zou iedereen die de steen kust zeer welbespraakt worden. Om die steen te kussen moet je plat op de rug gaan liggen en ver achterover hangen. Heel erg in trek bij toeristen natuurlijk, de Ierse bevolking vond deze attractie echter maar niks,want in feite was die steen een toilet. Nu, 15 jaar later gooien onze kinderen een cent in de put en doen een wens... maar dan aan de andere kant van de wereld. Of je er nu in gelooft of niet, het schaadt ook niet, stel je voor, heel de familie welbespraakt:-))


de wensput, met het hondje van de Queen
mooi versierde etalages, Pasen is in aantocht
We wandelden verder langs het State Theater, een cinema uit 1929, een juweel uit de tijd dat film nog bijzonder was en Strand Arcade één van de mooiste winkelpassages van Sydney om vervolgens aan te komen bij het hoogtepunt van die dag, letterlijk en figuurlijk, de Sydney Tower.

Deze toren beheerst het stadsbeeld van Sydney en is 305 meter hoog, hij kan aardbevingen en extreem harde wind doorstaan, en werd pas in 1981 voltooid. Natuurlijk zijn we boven een kijkje gaan nemen, met dubbeldekkerliften ga je 76 verdiepingen omhoog in 40 seconden!  We hadden geluk met het stralende weer, het uitzicht was spectaculair!boven op de Sydney Tower

uitzicht op Botanische tuin, The Domain en Mrs Macquaries Point


uitzicht op  Sydney Harbour Bridge, die maar half zo hoog is...

koperen koepel van de Queen Victoria building

Hyde Park en St Mary's Cathedral

Geen opmerkingen:

Een reactie posten