The Fremantle Doctor

12 januari 2012,

We zijn nu bijna een week terug en onze jet lag is eindelijk over, oef!  Tijd dus om van de Australische zomer te genieten, wat na die herfstachtige winter in België meer dan welkom is:-) De temperaturen zijn best aangenaam, zo rond de dertig graden. Ideaal weer dus om van het strand te genieten, maar eigenlijk kan je dit best doen in de voormiddag, want in de namiddag komt er een felle wind opzetten, die ze hier in de volksmond de 'Fremantle Doctor' noemen.
Andere namen voor deze wind zijn: 'The Freo Doctor' of simpelweg 'The Doctor'  Deze wind heeft als voordeel dat hij lekker afkoelt op zeer warme dagen, het kan hier tot 40°C worden tijdens de zomermaanden heb ik me laten vertellen. Hij komt meestal opzetten tussen twaalf en drie in de namiddag uit zuid-westelijke richting (Fremantle). Als je dan op het strand bent, zoals wij een paar dagen geleden, voelt dat niet zo aangenaam, het zand waait er om je oren en het doet pijn aan armen en benen.  Dit is natuurlijk wel ideaal voor kite surfers!

Deze wind is het sterkst tijdens de maanden december en januari, wanneer het temperatuurverschil tussen land en oceaan het grootst is. In februari neemt hij dan weer af in kracht, omdat het zeewater intussen goed opgewarmd is.
Een ander, beetje luguber verhaal uit Fremantle's donker verleden, gaat als volgt: de crematoria die destijds in Fremantle gebouwd werden om de dode lichamen van zieke mensen te verbranden, zouden zo'n sterke geur verspreiden dat die wind meer dan welkom was om de stank van verbrand vlees uit de stad te blazen. Brr...
Nog een ander verhaal is dat hij soms ook 'Fremantle dock' wordt genoemd: zeilschepen bleven vroeger voor de kust liggen en wachtten tot de namiddag, wanneer de wind opkwam, om zo het scheeps'dock' binnen te varen.
Ik weet alleen zeker dat hij verkoeling brengt!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten