Roa12 november 2011

Enkele dagen geleden las ik een interessant artikel in het Nieuwsblad online over de Gentse graffiti kunstenaar Roa. Hij is wereldbekend voor zijn graffiti kunstwerken. Hij schildert voornamelijk dieren. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar toch altijd leuk als België hier aan de andere kant van de wereld eens in het nieuws verschijnt. Hij houdt blijkbaar zijn identiteit liever geheim.
Zo heeft hij een tweetal weken geleden 15000 dollar gekregen van het stadsbestuur van Fremantle, het havenstadje hier vlakbij Perth, voor zijn nieuwste kunstwerk aldaar.  Hij heeft er een nachtje over gedaan om deze Numbat te schilderen. Een Numbat is een buidelmiereneter ter grootte van een eekhoorn, hoewel hij geen buidel heeft is het toch een buideldier. Het is ook het West-Australisch fauna-embleem. Spijtig genoeg is hij met uitsterven bedreigd. Vandaar ook de keuze van de artiest om zo'n Numbat te schilderen. Fremantle is vlakbij, ideaal om er eens naartoe te rijden en er een foto van te maken. Voor de gelegenheid poseer ik zelf een keertje mee op de foto, niet mijn favoriete ding, maar allez voor één keer...

We waren al eens een paar keer eerder in Fremantle geweest, het is een gezellig havenstadje, bekend om zijn lekkere restaurants, kunstgalerijen, de Notre Dame Universiteit en om zijn versmarkten met een ongelooflijke keuze aan lekkernijen.

Fremantle werd in 1829 gesticht aan de Indische oceaan bij de monding van de Swan River, het was bedoeld als haven voor de nieuwe kolonie, maar pas vanaf einde 19de eeuw werd het als zodanig gebruikt. In 1987 was het de locatie van de America's Cup, een zeilrace die al sinds 1851 om de vier jaar wordt gehouden. Pas in 1983 won een ander land dan de VS deze felbegeerde prijs, dit was het jaar dat de Australia II de prijs in de wacht sleepte. In 1987 werd de race gehouden in de 'thuiswateren' van de Australia II. Voor dit grote evenement werd het stadje helemaal gerenoveerd en sindsdien is het erg populair geworden.

verse kreeft
moet er nog kaas zijn
niet dat ik deze echt lekker vind, maar vond dit leuk als foto
nostalgie
lokaal bier proeven in brouwerij 'Little creatures'Vlakbij het maritime museum staat ook het opmerkelijke standbeeld van Bon Scott, de eerste zanger van de legendarische Australische hard-rock band AC/DC, die zich in 1980 letterlijk dood dronk. Scott werd gecremeerd en begraven hier in Fremantle, de stad waar hij opgroeide na zijn immigratie naar Australië.

standbeeld Bon Scott in Fremantle
 training zeilboot Leewin

strand 

bovenop Round House, vroeger was dit een gevangenis
 Deze tunnel werd gegraven voor de walvisvaarders, die hierlangs hun vangst aan wal brachten.
Whalers' Tunnel
Volgende week start het Fremantle Festival, een 10-daags festival met muziek, dans, straat theater, kunst, allerhande workshops en kinderactiviteiten. We gaan zeker een kijkje nemen.

3 opmerkingen:

 1. Een dikke pluim voor jou Anouk,zowel voor het vertellen als voor de fotografie.
  Dikke kus xxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. volledig eens met je ouders Anouk! Je blog is een waar "dagboek" met heel mooie fotos.
  En af en toe een vleugje India, zelfs de kingfisher :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Great thoughts you got there, believe I may possibly try just some of it throughout my daily life.
  ---------------------------------------------------------------------------------------

  Australische Immigratie

  BeantwoordenVerwijderen