Halong Bay

18 januari 2013

Als afsluiter van onze week in Hanoi zijn we nog drie dagen op cruise geweest in Halong Bay, toch wel het hoogtepunt van ons 6-daagse.
Deze schitterende Halongbaai is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en heeft meer dan 2000 spitse kalksteen-en dolomietbergen. Volgens de legende is de baai gevormd toen een reusachtige draak (ha-long betekent 'neerdalende draak') in de golf van Tonkin plonsde en de ontelbare eilandjes deed ontstaan door met zijn staart te slaan.

Volgens geologen is dit karstgebergte het resultaat van millennia van selectieve erosie, resultaat is dus dit labyrintisch zeegebied vol grillige gevormde bergen, afgelegen grotten en baaien met zandstranden.
Na een vier uur durende busrit was het tijd om in te schepen op de Paradise Peak, onze boot voor de volgende drie dagen.
Je kan ook kiezen voor een dagtrip op een van de jonken, maar dat is spijtig genoeg heel toeristisch aan het worden, wij kozen voor de formule twee nachten, drie dagen. Met deze formule kan je ook het eiland Cat Ba bezoeken, het was tenslotte vakantie, even chillen op de boot en ongelooflijk lekker eten voorgeschoteld krijgen kan ook eens deugd doen, alleen had het iets warmer mogen zijn, deze tijd van het jaar is het wel heel erg koud om boven op het dek te staan, laat staan om in het zonnetje te liggen.  Ook hangt er in deze periode meestal een dichte mist.
met onze boot op de achtergrond

eerste indrukken


Na een heerlijke lunch met spectaculair uitzicht aan boord, bezochten we een drijvend vissersdorp, waar vooral oesters werden gekweekt.
drijvend vissersdorp

drijvend schooltje
Na het vissersdorpje brachten we ook nog een bezoek aan een parelhuis, hier worden parels gekweekt door een heel parelmoerbolletje in te brengen in de mantel van de oester, de oester vormt dan een mooi parelmoerlaagje om het bolletje en na ongeveer 18 maanden ontstaat er dan een parel. Kleur en grootte is afhankelijk van het soort oester waarin ze gekweekt worden. Als demonstratie hebben ze een oester geopend in ons bijzijn en ja hoor er zat er eentje in, maar hij was van slechte kwaliteit.  Natuurlijk was aan deze tour een kleine TT ( tourist trap) verbonden, want na de rondleiding was er de mogelijkheid om juwelen te kopen in de aangrenzende winkel:-)


zoek de parel
Onze tweede dag in Halong Bay was een actieve, een fietstocht op het eiland Cat Ba en daarna kajakken. De hoofdattractie van dit eiland is het Nationaal Park Cat Ba, de habitat van de bedreigde Cat Balangoeren, een apensoort, er wordt geschat dat er nog maar een 70-tal dieren in leven zijn. Je kan hier trektochten maken of kamperen, wij kozen voor een fietstocht met een wandeling door de jungle. Bert en de kinderen hebben nog een rots beklommen.
10 graden warmer please


op weg naar het eiland
even warmfietsen

door de grotten fietsen
lokale dorp
rotsbeklimming
bijna boven
top bereikt!
Na een alweer een heerlijke lunch was het tijd om te kajakken.
mosselen


bukken!
genieten van de stilte en de natuur in de lagoon
Op onze laatste voormiddag hebben we de 'Surprise Cave' bezocht, ook wel Hang Sung Sot genoemd of Grot van de Eerbied. De grot is gelegen op het eiland Bo Hon.
In de eerste van de drie ruimtes tellende Sung Sot is een rots in de vorm van een fallus te zien die wordt vereerd als het vruchtbaarheidssymbool. De rest van de grot was ook heel mooi, maar hier was het heel druk, het was een beetje file-wandelen. Het is de populairste en meest bezochte grot van Halong Bay.
uitzicht vanuit de grot

Onze drie dagen zaten er spijtig genoeg op, tijd om terug naar de haven te varen en met de bus terug te rijden naar Hanoi voor onze laatste overnachting aldaar. Halong Bay is zeker een bezoek waard, nog nooit zo'n mooi natuurverschijnsel gezien, je komt er helemaal tot rust, zonder tv, telefoon of computer. De volgende dag namen we het vliegtuig richting Zuid-Vietnam naar Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon, waar we oa de Cu Chi tunnels bezocht hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten