Hanoi dag 1 en 2


15 januari 2013

Op de laatste dag van 2012 was het dan zover, het begin van onze 12-daagse reis naar Vietnam en Cambodja. We hebben in totaal drie steden en twee landen bezocht en zo'n 1500 foto's gemaakt.
We zijn begonnen in Hanoi, huidige hoofdstad van Vietnam gelegen helemaal in het noorden van het land, je kan Vietnam gemakkelijk herkennen aan de 'S' vorm die het land heeft. Het grenst aan China, Laos en Cambodja.
Het is nog maar van begin jaren negentig geleden dat Vietnam zijn poorten opende voor het toerisme. Veel bezoekers werden getrokken door beelden van een door oorlog verscheurd land. De Vietnamezen hebben sindsdien hun best gedaan om dit beeld te veranderen door nadruk te leggen op de schoonheid van hun land. Historische pagodes en Franse koloniale gebouwen zijn gerestaureerd en de meeste hotels zijn intussen geprivatiseerd.

We logeerden vlakbij het Hoan Kiemmeer in het Metropole Hotel, het oudste hotel van Hanoi, gebouwd in Frans-koloniale stijl met een rijke geschiedenis, het was vooral in trek bij schrijvers die er hun boeken en toneelstukken kwamen schrijven.

Meestal verkennen wij een stad te voet, nu ook weer. We wandelen door de straten en overal natuurlijk veel volk, nog een paar uurtjes en 2013 komt eraan. Onderweg informeren we ons waar we straks moeten zijn voor het vuurwerk en wandelen we verder richting oude wijk, de oudste handelsbuurt van Hanoi opgericht in de 13de eeuw, oorspronkelijk bekend als '36 staten' waar ambachtslieden al eeuwen hun waren verkopen, elk beroep had zo zijn eigen straat. Nu is dit kleurrijk en uniek stadshart een gezellige buurt met winkeltjes, vooral veel zijde, eten en namaakspullen, kleding en dvd's. Doet me een beetje denken aan Old Delhi. Ik had me wel serieus vergist in het weer, het was wel degelijk winter, zwaarbewolkt, regen en kou, gelukkig waren die winkeltjes met namaakspullen er en na flink afbieden hadden we het weer lekker warm, lange broek voor Cedric en dikke warme sjaal voor Charlotte.
Overal op de voetpaden zijn badmintonpleintjes gemaakt wat hier een populaire sport is, alsook het beoefenen van Tai Chi in de vele parken. De spelers op de foto hebben geen raket vast maar badmintonnen met hun voeten! De straat oversteken was een belevenis op zich, niemand stopt voor het rode licht en er rijden wel duizenden brommertjes, niet aarzelen gewoon doorgaan was de boodschap.Het Hoan Kiemmeer ligt in het centrum van de stad, heel populair bij de Vietnamezen. Volgens een legende kreeg generaal Le Loi begin 15de eeuw, een magisch zwaard aangeboden van een goddelijke gouden schildpad uit het meer, met dit wapen verdreef hij de Chinezen uit Hanoi, waarna hij keizer werd. Enige tijd later, toen de keizer over het meer voer, kwam de schildpad opnieuw aan het wateroppervlak en eiste het zwaard terug, vandaar de naam 'Het Meer van het geretourneerde Zwaard' ofwel Ho Hoan Kiem. In de 19 eeuw werd deze kleine pagode gebouwd ter herdenking van deze bovennatuurlijke gebeurtenis en kreeg de naam schildpadtoren of Thap Rua.
Thap Ruapagode
Midden in de oude wijk bevindt zich ook de St-Jozef kathedraal, wat ons beetje doet denken aan de Notre-Dame in Parijs.


Het begint stilaan donker te worden en we kuieren verder door de stad, en zoeken een gezellig terras om naar het vuurwerk te kijken. Intussen hadden de kinderen zin in een ijsje, het was er echt het weer voor:-) we vonden een terras vlak aan het meer, waar intussen al duizenden bijeen waren gekomen om naar het vuurwerk te kijken. Het moet ongeveer vijf voor twaalf geweest zijn toen er ineens  'Happy New Year' van Abba door luidsprekers klonk,veel te vroeg...en het vuurwerk waar iedereen op wachtte kwam er niet...wat een terleurstelling, dan maar vlug naar het hotel dat prachtig versierd was en een glaasje gedronken op het nieuwe jaar!

 Deze rode brug  op de achtergrond is The Huc of zonnestraalbrug die mooi over het Hoan Kiemmeer ligt, ze leidt naar de jadebergtempel ( den Ngoc Son) een van de mooiste religieuze gebouwen van Hanoi.
Overal in de oude wijk beginnen ze zich klaar te maken voor het Chinese Nieuwjaar dat er ook bijna aankomt, bomen mooi versierd met rode lampionnen.ijsjes eten in de vrieskou

Op onze tweede dag in Hanoi hebben we de o.a de Tempel van de literatuur bezocht, dit keer hebben we ons laten rijden.

Het is het oudste en misschien wel mooiste bouwwerk van Hanoi, dat opgericht werd ter ere van de Chinese filosoof Confucius en deed vooral dienst als opleidingscentrum voor toekomstige mandarijnen. De tempel bestaat uit vijf binnenplaatsen, waarvan de eerste twee goed bijgehouden tuinen hebben. Elke binnenplaats wordt afgescheiden door muren en sierlijke poorten.

De Van Mieupoort is de toegang tot de tempel

Afbeelding van de filosoof Confucius gekleed in rode gewaden met goudbrokaat.
 Rond het altaar van Confucius staan beelden van kraanvogels op schildpadden, symbolen van voorspoed, over de borst van de kraanvogel wrijven zou geluk brengen...

de altijd terugkerende schildpad
Deze natuurstenen stèles hebben als voetstuk een enorme schildpad, op de stèles staan de namen en persoonlijke gegevens van geleerden die hier examen deden.
We wandelen verder en komen via de diplomatenwijk aan het Ba Dinhplein waar het Ho Chi Minh mausoleum staat., een log grijs gebouw van steen uit de Marmerberg in Da Nang en laatste rustplaats van Ho Chi Minh. Deze bescheiden man, die zich ondanks zijn machtige positie ver hield van uiterlijk vertoon, een beetje de Gandhi van Vietnam, wenste dat hij na zijn dood zou worden gecremeerd en dat zijn as boven Noord-,Midden en Zuid-Vietnam zou worden uitgestrooid als symbool voor de nationale eenheid waaraan hij zijn leven had gewijd. Na zijn dood werd echter zijn testament gewijzigd en werd zijn lichaam met hulp van  de Sovjet-Unie gebalsemd en naar het mausoleum overgebracht.
Hij heeft er uiteindelijk, na jarenlang oorlog voeren tegen Frankrijk en de VS, voor gezorgd dat Vietnam in 1954 onafhankelijk is geworden.
We wandelen verder langs het presidentieel paleis en zo verder naar de Botanische tuin, die een beetje tegenviel.
Onderweg zien we nog een kleine, charmante eenzuilige pagode.
Paleis

eenzuilige pagode
Botanische tuin

beeldententoonstellig in Botanische tuin
 Hoog tijd voor een late lunch, zo kwamen we terecht in het restaurant van Madame Hien, waar we de lokale keuken geproefd hebben, heel fijne keuken, het was lekker.


 We wandelen rustig terug naar het hotel en genieten daar nog van een koffie in de bar onder een gezellig dekentje. We gaan op tijd slapen want de volgende dag staat er een vroege fietstocht met gids en een uitstap naar de Parfume Pagoda op het programma.

1 opmerking:

  1. Grappig, die foto op de ricksjaw: Jij en Charlotte lijken wel in de vrieskou te zitten, terwijl de mannen het lekker warm lijken te hebben! :)
    Beste wensen voor het nieuwe jaar!
    Ik lees ook net dat je grootmoeder net overleden is. Heel veel sterkte bij het verwerken van het verlies. Ook al was ze 96, afscheid nemen blijft toch pijnlijk, he. Dikke knuffel,
    Sofie xxx

    BeantwoordenVerwijderen